VIDEO. Polițistul de la Rutieră care cântă din psalmi și dă șoferilor sfaturi din Evanghelie: „Mergeți cu Domnul, nu la Domnul“

Maricel Maxim (47 ani), agent principal sef la Politia Rutiera Barlad, are o pasiune de timp liber mai putin intalnita: canta muzica bizantina in strana bisericii si descifreaza psalmi.

Sfaturile oferite participantilor la trafic sunt uneori atipice, folosind pasaje religioase pentru a le aminti vitezomanilor ca viata are prioritate: „Mergeti cu Domnul, nu la Domnul”. Maricel Maxim, agent principal sef in cadrul Biroului Drumuri Nationale Europene Barlad (judetul Vaslui), este pasionat de muzica bizantina si a invatat singur sa descifreze portativul psalmilor, acesta fiind complet diferit de cel clasic.

Este politist de aproximativ 23 de ani si, inca din copilarie, a inceput de unul singur sa desluseasca „neumele” (notele psaltice). In timpul liber merge de placere la orice biserica ori manastire crestin-ortodoxa si se alatura dascalilor si cantaretilor bisericesti, vocea lui fiind considerata aparte. In plus, canta la mandolina, chitara si muzicuta.

Dragostea pentru muzica bizantina i-a fost insuflata de bunicul matern, un om erudit, dupa cum spune el, autodidact si perfectionist. „Am fost atras de muzica bizantina inca din copilarie, cand l-am auzit pe bunicul matern, alaturi de care am crescut. Pentru mine, el a fost un exemplu: un om foarte credincios, altruist, un psalt de exceptie.

Facea tamplarie manuala ca nimeni altul, se ocupa de apicultura, un foarte bun viticultor. Toata viata, in zilele de miercuri si vineri manca numai cate un cartof fiert. Daca as fi dascal in biserica poate m-as plictisi. Meseria de politist si pasiunea pentru muzica psalti

„Mergeti cu Domnul, nu mergeti la Domnul”

Considera ca meseria de politist si pasiunea pentru muzica bisericeasca, respectiv pentru religie, se completeaza: „Daca esti suficient de intelept, nu e nevoie sa devii politistul dur. Legea poate fi aplicata in spiritul ei sau ad literam. Daca nu pot sa inteleg omul, nu am ce cauta in strada. Nu sunt politistul galaxiei. Am motive sa cred ca nu putem fi drepti pe lumea asta. E o lupta in mine intre a fi drept si a fi om. Dar a fi om inseamna sa fii drept. Caut sa ajung la o linie de mediere cautand exemple din cartile sfinte”, explica politistul.

Politistul da uneori sfaturi soferilor vitezomani cu replici luate din Evanghelie. „Mergeti cu Domnul, nu mergeti la Domnul”, le-a spus unor vitezomani. Iar unor miri prinsi in trafic cu 170 km /h, grabiti sa ajunga la propria nunta, le-a amintiti ca „Nunta voastra trebuie sa fie pe pamant, nu in ceruri”.

Articol relatat de portalul adevarul.ro

Sursa: Ganduri din Ierusalim

%d