Religia în şcoli. Patriarhia cere menţinerea orelor de religie în învăţământul preuniversitar

Patriarhia Română solicită păstrarea numărului de ore de religie în învăţământul preuniversitar, indiferent de filieră, a afirmat episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul în cadrul unei dezbateri organizate la Parlament, scrie RomaniaTV.

Religia în şcoli. Patriarhia cere menţinerea orelor de religie în învăţământul preuniversitar

Elevi la ora de religie. Sursa FOTO: Ziarul Lumina
Religia în şcoli. Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul susţine păstrarea orelor de religie în şcoli la toate cele trei filiere din învăţământul preuniversitar, subliniind necesitatea tratării religiei ca orice altă disciplină de studiu.

„Patriarhia arată un interes cu totul deosebit învăţământului în general şi, desigur, învăţământului religios în special. (…) Considerăm că trebuie susţinută această solicitare a noastră ca să se păstreze o oră pe săptămână la toate cele trei filiere ale învăţământului preuniversitar, iar dacă vor exista la cel profesional anumite diminuări, dorim ca religia să fie tratată ca şi celelalte discipline umaniste, pentru că s-ar crea această frustrare de discriminare”, a spus Varlaam Ploieşteanul, citat de Agerpres.

Episcopul-vicar a salutat propunerile planurilor cadru puse în dezbatere publică, care prevăd păstrarea la filiera teoretică de liceu a unei ore de religie pe săptămână pe durata întregului an şcolar. Acesta a adus în discuţie şi cazul filierei tehnologice şi filierei profesionale, unde există trei variante de studiere a religiei, dintre care Patriarhia agreează doar una.

„Însă la filiera tehnologică există trei variante propuse, iar Biserica agreează pe cea dintâi, care crede că este posibilă păstrarea unei ore întregi de religie şi la această filieră. Celelalte două variante reduc la jumătate această oră. La filiera profesională, de asemenea, există trei variante.

Din păcate, toate trei propun diminuarea orei de religie până la desfiinţarea ei, în una din cele trei variante. Noi considerăm că ar trebui să găsim soluţii cât să păstrăm şi la aceste două filiere o oră întreagă, ţinând cont de importanţa acestei discipline pentru formarea tinerilor pentru o societate modernă, care nu înseamnă doar tehnologie, ci înseamnă şi cultură şi spiritualitate şi din această perspectivă disciplina nu poate fi înlocuită cu o alta”, a arătat episcopul-vicar patriarhal.

E bine sau nu? Pararea dvs conteaza pentru noi.

%d