Salariul minim pe economie a crescut de la 1 ianuarie 2018. Adevărul despre cât câștigă net un român față de un ungur, un polonez sau un ceh

De la 1 ianuarie 2018 România are cea mai mare creș­tere procentuală, de 31%, a salariului minim brut pe economie din Europa Centrală și de Est, dar net, creș­terea este mult mai mică.

Cu un salariu minim brut de 413 euro (1.900 de lei) pe lună, adică 252 de euro net, România se află în continuare pe penultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol. Bulgaria este pe ultimul loc cu un salariu minim net de 226 de euro pe lună.

Dacă un angajat român câștigă net 252 de euro, ca salariu minim, un salariat din Ungaria are cu 40 de euro mai mult, în timp ce unul din Cehia are cu 165 de euro peste nivelul de pe piața locală. Prin comparație, un salariat polonez câștigă cu 113 euro mai mult decât un român plătit cu minimul pe economie.

Mădălina Racovițan răspunde la întrebarea care îi frământă pe mulți români: În cât timp va ajunge salariul minim din România la un nivel comparabil cu cel din Polonia sau Cehia?

„Acest lucru este dificil de estimat. Considerăm că la acest moment România ar trebui să se concentreze nu atât pe valoarea salariului minim, cât pe corelarea creșterii acestuia cu o creștere a productivității muncii și cu o creștere economică sustenabilă”, a spus Mădălina Racovițan, tax partner la firma de audit și consultanță fiscală KPMG România, pentru Zf, informează ActivNews

Actul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 950 din 29 noiembrie 2017 și valoarea cuprinsă în hotărâre se aplică efectiv din luna curentă.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2018, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri și alte adaosuri, se stabilește la 1.900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore, în medie, pe lună, în anul 2018, reprezentând 11,40 lei/oră”, scrie în document.

Trebuie ținut cont că o mare parte din majorarea brutului reprezintă trecerea CAS și CASS în totalitate în sarcina salariaților. Până luna trecută, salariații și angajatorii plăteau la comun aceste două contribuții sociale, însă partea angajatorului nu era inclusă în salariul brut.

Salariul minim brut era în cuantum de 1.450 de lei de la 1 februarie 2017, astfel că la 1 ianuarie 2018 s-a operat o creștere de aproximativ 31% a acestuia.

Trebuie ținut cont că o mare parte din majorarea brutului reprezintă trecerea CAS și CASS în totalitate în sarcina salariaților. Până luna trecută, salariații și angajatorii plăteau la comun aceste două contribuții sociale, însă partea angajatorului nu era inclusă în salariul brut.

Salariul minim brut era în cuantum de 1.450 de lei de la 1 februarie 2017, astfel că la 1 ianuarie 2018 s-a operat o creștere de aproximativ 31% a acestuia, ne informează avocatnet.ro

Dumnezeu sa ne ajute ca să ne mearască leafa înzecit, ca să putem duce o viata frumoasă și modesta, ca să nu mai fie nevoie sa plecam prin alte țari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Pastorul american Jeremiah Stepeek s-a mascat intr-un cersetor murdar si s-a dus la serviciul divin ...