Proteste antiguvernamentale în Iran: „Gândiți-vă la noi!”

Proteste de amploare au izbucnit în Iran în ultimele zile, ducând la ciocniri violente între demonstranți și forțele de ordine. Trei decese ale protestatarilor au fost raportate în 30 decembrie 2017.

Sursele oficiale au declarat că alte 10 persoane au fost ucise în timpul ciocnirilor în noaptea de 31 decembrie 2017. Trenurile au fost oprite iar școlile au fost închise în 30 decembrie 2017.

Protestele antiguvernamentale au fost declanșate de un val de scumpiri ale alimentelor de bază precum ouăle și carnea de pasăre. Demonstrațiile au început în data de 28 decembrie 2017 în câteva orașe din inima Iranului și s-au răspândit cu rapiditate în mai multe orașe ale țării.

Protestatarii au scandat lozinci împotriva guvernului islamic și a liderului suprem al țării, Ayatollah Ali Khamenei. Ei au strigat „moartea dictatorului” și au cerut liderului suprem Ayatollah Khamenei să demisioneze și, de asemenea, să se pronunțe împotriva daunelor economice și a inflației.

De asemenea, protestatarii au cerut guvernului să „părăsească Siria și să se gândească la noi”, și au condamnat obsesia guvernului de a sprijini Hezbollah în Liban. Regimul iranian a afirmat că rețelele de socializare au fost folosite pentru a incita protestele.

Protestarii iranieni: „Nu vă mai gândiți la Palestina, gândiți-vă la noi!” Demonstranții au îndemnat guvernul lor să-și îndrepte atenția de la Israel către probleme interne.

Ca răspuns la protestele din Iran, președintele american Donald Trump a scris: „Am văzut multe relatări despre proteste paşnice organizate de cetăţeni iranieni care s-au săturat de corupţia regimului şi de cheltuirea avuţiei naţiunii pe finanţarea terorismului în străinătate.

Guvernul Iranului trebuie să respecte drepturile cetăţenilor, inclusiv libertatea de exprimare. Lumea urmăreşte!”. De asemenea, el a avertizat Teheranul: „Lumea urmărește!”

După mesajul lui Trump, televiziunea de stat iraniană a relatat pentru prima dată despre proteste, afirmând că eșecul lor s-a bazat pe ofițerii de securitate. Ea a transmis că principalii vinovați pentru tulburările din țară sunt ‘mass-media străină’ și „grupurile de contrarevoluționari”, considerând că protestele sunt ‘adunări ilegale’.

Iranul nu are o presă liberă, iar guvernul a interzis accesul cetățenilor la rețelele sociale precum Twitter sau Facebook.

Președintele Trump ar trebui să ia măsuri decisive în 2018 pentru a susține eliminarea teocrației virulente anti-americane care a condus Iranul cu un pumn de fier și a amenințat vecinii săi în ultimele patru decenii. Primul pas al președintelui ar trebui să fie acela de a sprijini protestatarii curajoși.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat vineri, 29 decembrie 2017 că ,America condamnă ferm arestarea protestatarilor pașnici. Îndemnăm toate națiunile să susțină în mod public poporul iranian și cerințele lor de drepturi fundamentale și să pună capăt corupției.’

Statele Unite ar trebui să impună în continuare sancțiuni economice majore și să clarifice faptul că Iranul va avea consecințe grave dacă protestatarii vor fi suprimați violent.

Sloganurile care vizează liderul suprem al regimului iranian, Ayatollah Ali Khamenei, arată că resentimentele dau loc mâniei și că regimul este mai vulnerabil la pierderea consimțământului populației decât ar fi putut gândi mulți analiști occidentali.

Cele mai recente demonstrații la nivel național indică o nemulțumire acerbă și o frustrare din ce în ce mai mare față de corupția regimului iranian, incompetența și prioritățile greșite. Demonstrațiile au accentuat că bunăstarea iranienilor nu se va îmbunătăți după acordul din 2015 care a ridicat sancțiunile economice mondiale împotriva Iranului în schimbul acțiunilor menite să oprească dezvoltarea națiunii nucleare.

Ministrul Afacerilor și Securității Publice a Israelului, Gilad Erdan, a spus „Iranul mai degrabă risipește miliarde de dolari în a finanța Hezbollah, Hamas, regimul Assad și terorismul în întreaga lume decât să investească în poporul iranian”, a declarat Erdan pe contul său de Twitter. „Nu e de mirare că mulți iranieni se ridică cu curaj și vorbesc împotriva conducerii iraniene”, a spus el.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a postat un clip video pe Facebook, accentuând ipocrizia mesajului de Crăciun al ministrului iranian de externe Javad Zarif. Mesajul liderului iranian, postat la 23 decembrie 2017, spune: ,Un Crăciun foarte fericit și liniștit vă doresc tuturor. Fie ca mesajul universal al păcii să fie îmbrățișat în anul care vine ‘.

În videoclipul său, Netanyahu a spus: ,Mă întreb ce spun creștinii închiși în Iran despre acest video al ministrului iranian. Mă întreb ce cred tinerii iranieni despre acest mesaj. Din păcate, însă, regimul interzice Twitter, cu excepția cazului în care, bineînțeles, ești un oficial de rang înalt.’ ,La începutul acestei luni, potrivit rapoartelor mass-media persane, forțele de securitate iraniene au arestat patru convertiți iranieni la creștinism și au percheziționat șase case pe care le foloseau ca biserici.’

Agenția de știri oficială a guvernului iranian, IRNA, a apărat arestările, spunând că „persoanele făceau parte dintr-un cult creștin înșelător și încercau să perturbe piața și ordinea economică”.

Netanyahu a făcut referire la aceste arestări în videoclipul său. „Imaginează-ți că te rogi liniștit în casa ta, înconjurat de familie iar dintr-o dată apar niște soldați înarmați și te bagă la închisoare. Te torturează doar pentru că practici credința creștină. Bine ai venit în Iran”, a spus el.

Netanyahu a adăugat că „spunând Crăciun fericit în timp ce închideți creștinii în propria țară este apogeul ipocriziei. Spunem o rugăciune pentru frații și surorile noastre creștine care suferă în mâinile acestui regim iranian crud”, a spus el. „Suntem cu voi, frați și surori. Lumea întreagă e cu voi”

Chiar dacă persecuția a amenințat că va distruge Biserica din Iran, creșterea Bisericii în această țară este una dintre cele mai rapide din lume. În ultimii 20 de ani, mai mulți iranieni au devenit creștini decât în cele 13 secole anterioare. Rugați-vă pentru curaj, protecție și creștere continuă în Biserica iraniană.

Sursă: JNN News via Alfaomega

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Pastorul american Jeremiah Stepeek s-a mascat intr-un cersetor murdar si s-a dus la serviciul divin ...