Pe cine să ascultăm? Cine are dreptate? Cine e echilibrat? Cum să reacţionăm în faţa riscului adus de noul coronavirus?

Mai ales în ultimele zile, după ce numărul de cazuri confirmate a început să crească vizibil în România și după ce OMS a transmis că avem de-a face cu o pandemie, reacţiile oamenilor au devenit tot mai evidente și mai diferite unele de altele.

Resturi de marfă, aruncate dezordonat prin rafturi mai mult goale, borcane sparte pe podeaua magazinelor, lipsa coșurilor disponibile pentru cumpărături, sau cozile de 3-4 ori mai lungi la casele de marcat ilustrează un prim tip de reacţie. În ansamblu mai agitaţi decât de obicei, mai vocali și mai neatenţi cu ceilalţi, oamenii se grăbesc să-și facă provizii. Nu știu neapărat ce să cumpere, nu au făcut calcule amănunţite, așa că trec din instinct prin faţa rafturilor pe care le vizitează de obicei și cumpără de 4-5 ori, sau de 10 ori mai mult decât de obicei.

În supermarketuri nu am văzut pe nimeni făcând poze altora… În schimb, mulţi dintre cei care trec prin faţa unei farmacii în care aproximativ 100 de oameni se înghesuie ca de obicei la coadă se opresc câteva secunde pentru a face poze mulţimii. Unii chiar selfie-uri. Am văzut acolo probabil toată gama de expresii faciale care ţin de uimire, consternare, sau amuzament. Dar am fost martor și la verbalizarea frustrării unui alt trecător: „N-am pomenit așa ceva, toată lumea face poze… Ce au dom’le toţi de fac poze?”

Un domn de peste 55 de ani, cu un ton calm, didactic, ușor condescendent și persuasiv, explică unei doamne că e suficient să te speli pe mâini și nu e nevoie de atâta panică. Virusul este eliminat prin spălare, e suficient să avem grijă la igienă. Doamna nu răspunde nimic…

Pe Whatsapp și Facebook, mesajele redirecţionate ne avertizează cu privire la iminenţa celor mai sumbre scenarii. În schimb, un medic tânăr, cu veleităţi de vlogger, susţine senin că nu avem de ce să ne îngrijorăm – avem de-a face doar cu o altă formă de gripă, puţin mai mortală, totuși.

Cât mai multă zeamă de lămâie și vitamina C, insistă rudele, cunoscuţii și binevoitorii. În timp ce, într-un mesaj vocal, un alt cadru medical, cu o voce surescitată, spune că a lua vitamina C este chiar cea mai mare greșeală.

Pe harta tuturor acestor opinii și reacţii, avem și noi dreptul să desenăm un punct, pe care ne străduim cu toţii să-l așezăm cât mai aproape de centrul de echilibru, subiectiv desigur, al spectrului. Căutăm fiecare, pentru noi înșine, și pentru cei dragi ai noștri, reacţia optimă. Care este însă cel mai simplu drum până acolo? Primii la care ne gândim sunt, probabil, specialiștii.

Cum distingi un sfat bun de unul nociv, pe timp de criză?

Din păcate, nu toţi specialiștii vor vorbi la fel, ne amintește Peter M. Sandman, unul dintre cei mai proeminenţi experţi în comunicarea de criză din SUA.

Dar tot Sandman ne dă de înţeles că adevăratul specialist poate fi totuși identificat ușor: în loc să critice și să ridiculizeze reacţiile de adaptare sau de ajustare la criză ale oamenilor, expertul adevărat încurajează aceste reacţii legitime și firești, și-i asistă pe oameni în găsirea reacţiei echilibrate.

Citeste si Întâmplarea care a cutremurat cerul și a uimit o lume întreagă… Vineri, ora 13:00, în centrul vechi din Constanța, la un fast-food din zonă, stătea la coadă un preot. Îmbrăcat în reverendă, aștepta să îi vină rândul să comande. Era zi de post. Ce s-a petrecut cu toți cei dinăuntru te lasă înmărmurit…

citeste mai mult: https://semneletimpului.ro/sanatate/epidemie/noul-coronavirus-ce-inseamna-o-reactie-echilibrata.html