O nouă înșelătorie face victime în România: apelul misterios

Mii de români au fost sunați în ultimul timp din țări din Africa sau Asia. Ei au primit apeluri scurte, iar unii dintre ei au sunat înapoi, curioși să afle cine i-a sunat, relatează postul de televiziune Digi24.

La capătul celălalt se află însă niște infractori care folosesc numere cu suprataxă. Astfel, chiar și un minut la telefon îi poate adăuga persoanei din România 60 de euro la factură.

Unul dintre cei păcăliți este Ionuț Tudorache, un tânăr care lucrează într-un domeniu în care discută des cu clienți din străinătate. El a primit un beep pe telefon din Tanzania și a sunat înapoi.

Nu i-a răspuns o persoană, ci un robot telefonic, așa că la un moment dat a închis. Apelul a fost însă suficient de lung pentru ca la sfârșitul lunii să aibă o factură foarte încărcată: a avut de plătit peste 60 de euro în plus, a povestit tânărul pentru postul Digi24.

Alți români au primit telefoane din țări precum Africa de Sud, Nigeria, Tunisia, Tanzania sau Maldive. Numerele de telefon sunt obținute de pe piața neagră, unde se vând baze de date cu sute de mii de contacte.

Cel mai important este ca cei care primesc astfel de beep-uri să nu sune înapoi.

O altă înșelătorie telefonică ce a făcut o mulțime de victime în România este cea care a ajuns să fie numită escrocheria „fiul care a avut un accident”.

Escrocii sunau diferite persoane, în special oameni în vârstă, și le spuneau că fiul sau fiica lor a provocat un accident și, ca să nu depună plângere la poliție, cereau sume mari de bani. Mulți oameni au fost păcăliți astfel și le-au dat escrocilor ce au cerut.

Mulți dintre cei care îi sunau pe oameni făceau acest lucru din penitenciar, deși în mod normal nu au voie să folosească telefoane mobile la închisoare. Deși a început să fie folosită prin 2013, metoda „accidentul” continuă să facă victime și în 2017 informeaza greatnews

Mai circula o alta înselatorie: Dacă cineva te sună şi întreabă: „Mă puteţi auzi?”, închideţi imediat telefonul sau spuneți “Alo!” Nu spuneți “Da” sau alte cuvinte care să confirme ca sunteți de acord.

Acesta este avertismentul autorităţilor britanice şi a companiilor de telefonie mobilă pentru ca cetăţenii Regatului să nu cadă victime escrocilor.

Cum funcţionează înşelătoria: Primeşti un apel de la un număr naţional. Persoana care se află la celălalt capăt al firului se recomandă şi spun pentru ce companie lucrează. Apoi întreabă: „Mă puteţi auzi?”

Răspunsul dumneavoastră este înregistrat, aşa că dacă spui „da”, convorbirea va fi editată în aşa fel încât să pară că ţi-ai dat acordul pentru a achiziţiona ceva.

Practic, ai fost păcălit să semnezi „verbal” un contract. Este ca şi cum ai fi de acord cu termenii şi condiţiile unui contract semnat online.

Te vei trezi că ai plătit pentru produse sau servicii de care nu ai beneficiat niciodată. În plus, dacă vei încerca să îi ameninţi că îi dai în judecată, ţi se va rula înregistrarea în care, aparent, ai fost de acord cu achiziţiile.

Să fim treji si vegheatori, dar mai înainte de toate să ne ocrotească Dumnezeu.

ATENŢIONARE: Pe langa vestita inselatorie cu apelul accidentului, in care un „membru” al familiei cerea urgent ajutor financiar ca urmare a unui acciden.

Personal am primit zilele trecute un SMS pe telefon cu mentiunea „Am ceva important sa-ti spun, suna-ma !” la nr.00375294730016 ! fara alte date.

In primul caz am scris „Daca mai continui, anunt politia”, iar in al doilea caz am sters imediat SMS-ul din telefon.
ATENŢIE, comunicati tuturor celor apropiati !

Mecanismul înşelătoriei este următorul: pe telefonul mobil apare o înştiinţare privind necesitatea apelarii de urgenta la numarul de la care ai fost sunat si care ti-a ramas pe ecran „apel nepreluat”, pentru primirea unor informatii foarte importante.

Înştiinţarea poate apărea chiar fără ca telefonul să fi sunat vreodată. Dacă e vorba de un număr care incepe cu +39…, 390…, +391…., +392…, +393…, +394(în cazul depistat de noi era numărul +393193260045), îl stergeti imediat si nu se va întâmpla nimic.

Dar dacă sunati la acel număr, veti deveni victima infractorilor. În cazul concret, titularul telefonului a sunat la numărul respectiv, nu a mai avut posibilitatea să întrerupă convorbirea, costurile înregistrate pe factură depăşind 2000 de euro.

Din informatiile primate de la Ministerul de Interne, e vorba de mai multe astfel de cazuri.
De aceea vă rog, în ideea prevenirii altor cazuri, transmiteţi această informaţie cât mai multor oameni ! +39 are Italia, or fi tot romanasii „in action”.

NOTA: Numarul poate fi si cu alt prefix (eu am primit +69 (Malaesia) – Articol preluat de pe cyd.

Citeste Cum te aperi daca esti in pericol si :Mecanisme de aparare a corpului


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Pastorul american Jeremiah Stepeek s-a mascat intr-un cersetor murdar si s-a dus la serviciul divin ...