România: Modificari ale regulamentului scoalar: telefoanele mobile vor fi interzise in timpul orelor de curs

Regulamentul de functionare a scolilor din Romania a fost modificat de ministrul educatiei, Liviu Pop. Cele mai importante schimbari se refera la utilizarea telefoanelor mobile in timpul orelor, la serviciul pe scoala efectuat de elevi si la uniforma scolara.

Astfel, in timpul cursurilor elevii nu vor mai putea tine asupra lor telefoanele mobile. Pe durata orelor, acestea vor fi pastrate in locuri special amenajate in salile de clasa (in cutii sau dulapuri) si vor fi setate astfel incat sa nu deranjeze procesul educativ. Utilizarea telefoanelor mobile era interzisa si pana acum in timpul orelor, doar ca elevii puteau sa le pastreze asupra lor.

In regulament se mai arata ca elevii nu vor mai putea efectua serviciul pe scoala si nu vor mai putea fi sanctionati daca nu poarta uniforma unitatii de invatamant. Pentru integrarea in colectiv a elevilor scutiţi medical, in timpul orei de educaţie fizica şi sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea in vedere recomandarile medicale, de exemplu: arbitraj, cronometrare, masurare, inregistrarea unor elemente tehnice sau ţinerea scorului.

Potrivit noului regulament rezultatul evaluarii, exprimat prin calificativ, nota sau punctaj, nu poate fi folosit ca mijloc de corectie, dar pentru fraudarea evaluarilor scrise elevii vor primi nota 1 sau calificativul insuficient.

Si parintii sunt afectati de noile modificari. Astfel, daca nu isi trimit copiii la scoala in perioada invatamantului obligatoriu vor fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 100 si 1000 de lei.

Noile prevederi ale Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unitaţilor de invaţamant preuniversitar vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial

Noul regulament mai prevede că notele nu pot fi folosite ca mijloc de coerciţie: “Rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, notă, punctaj nu poate fi folosit ca mijloc de coerciţie, acesta reflectând strict rezultatele învăţării, conform prevederilor legale”.

Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda, a declarat că principala nemulţumire a organizaţiilor de elevi este că nu a existat o consultare cu toţi factorii interesaţi, nefiind respectată transparenţa decizională.

“Nemulţumirea noastră, a organizaţiilor de elevi, constă în faptul că nu s-a respectat în cadrul adoptării ROFUIP procedura de transparenţă decizională prevăzută şi de legea 52/2003.

Practic, nu a existat o consultare publică cu toţi factorii interesaţi. Ministerul Educaţiei ar fi fost obligat să publice pe site anunţul de modificare împreună cu textul proiectului astfel încât orice persoană interesată, în termen de 10 zile să formuleze sugestii.

A existat o discuţie la minister în care au fost invitate organizaţiile de elevi, de părinţi şi cadre didactice, doar că o discuţie cu organizaţiile reprezentative nu înseamnă o consultare publică şi respectarea transparenţei decizionale”, a afirmat Constantin Alexandru Manda.

Citește și Marturia unui fermier – femeia a înviat

Sursa: Alfaomega

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Pastorul american Jeremiah Stepeek s-a mascat intr-un cersetor murdar si s-a dus la serviciul divin ...