„Mărturisiri”, cu Viorel Iuga

Convins că din când în când, este bine să mărturisim şi altora prin ce trecem şi ce facem, am considerat că ar fi un moment potrivit să vă spun ce NU am făcut şi ce AM făcut în ultima perioadă. Dacă am procedat bine sau nu, lăsaţi-o în seama mea şi a Domnului. Dacă vă ajută, mulţumiţi lui Dumnezeu.

Încep cu ce NU am făcut. Prin bunătatea şi cu ajutorul lui Dumnezeu:

1. Nu m-am panicat. Am auzit multe despre sănătate şi boală, despre economie, despre burse, despre sistemul medical etc. Am văzut imagini înspăimântătoare, am citit prognoze sumbre, scrise de specialişti, dar nu m-am lăsat prins de îngrijorări.

M-au vizitat, au încercat să mă convingă, dar slavă Domnului că nu au reuşit. Indiferent câte au venit, cu ce argumente, prin cine şi în ce domenii, am încercat să rămân statornic: le-am aruncat unde le este locul.
Aruncă-le şi tu! Mai este loc…

2. Nu m-am izolat. Am auzit îndemnul de a sta în casă, am ascultat, dar nu m-am izolat. Când am fost în casă am comunicat cu familia, cu colegii, cu prietenii, cu fraţii, cu cei de la diferite birouri etc. Când am ieşit în grădină sau în cartier, respectând ce trebuia, am comunicat cu vecinii, cu cunoscuţi şi cu necunoscuţi.

Nu te izola! Rămâi conectat cu cerul şi cu oamenii.

3. Nu am căutat scuze. Nu m-am oprit din lucru. Nu mi-am investit timpul preţios şi limitat în a găsi scuze să nu mai fac ce cred şi ştiu că trebuie făcut. Nu am căutat scuze nici pentru eliberarea agendei, nici pentru amânarea unor lucruri ce pot fi făcute şi trebuie făcute, nici pentru discuţiile cu colegii, nici pentru părtăşia cu fraţii de credinţă, nici pentru răspândirea Evangheliei. Unii au fost amabili şi mi-au oferit scuze pe gratis şi nu puţine.

Nu i-am judecat, le-am apreciat intenţia, le-am mulţumit, dar i-am refuzat.
Nu căuta scuze, caută soluţii!

4. Nu mi-am schimbat viaţa în mod radical. Am continuat să fac ce trebuie să fac. Unele le fac la fel, altele într-un mod diferit.
Continuă să faci ce este bine, ce Îl onorează pe Dumnezeu.

5. Nu L-am luat la rost pe Dumnezeu. Nu L-am întrebat de ce, cât, cum şi multe altele. Ca în oricare altă situaţie neplăcută şi în cazul de faţă Dumnezeu nu are nicio vină. Dacă era să ne trimită ce meritam, eu nu mai scriam şi voi nu mai citeaţi…

Renunţă la întrebări şi rosteşte binecuvântări.

Ce AM făcut?

1. Am continuat ce a fost bun. Am continuat rugăciunea şi studierea Cuvântului. M-am rugat mai specific şi am studiat Cuvântul mai atent şi pe subiect. Am rămas disponibil pentru familie, colegi, fraţi şi surori de credinţă, oameni.

Am încercat să influenţez familii, oameni, lideri, biserici etc. Am continuat să scriu, să vorbesc… Nu am renunţat la umor. (nici la ironie sau altele, mai puţin preţuite de unii) Am continuat să ud iarba, să fac curăţenie în grădină, în curte, să plimb nepotul…

Mi-am păstrat încrederea în Domnul şi numai în El. Am căutat mai mult voia Lui decât voinţele altora. Trăiesc atent, dar liniştit, relaxat şi cultiv mentalitatea de zilier.

2. Am „amplificat” ce am putut. Mi-am întărit încrederea în Dumnezeu şi am încercat să întăresc relaţiile bune. Se poate şi ajută. Am deschis de mai multe ori geamurile, am ieşit mai mult la soare şi am plimbat mai mult câinele.

Am spălat vasele manual, de mai multe ori pe zi, mai mult de 20 de secunde, chiar şi atunci când nu am ieşit din casă şi nu am dat mâna cu nimeni. Am ascultat mai multă muzică bună (chiar îmi lipsea). Am încercat să sporesc mulţumirea, lauda… Veghez mai mult la biblicitatea şi legalitatea deciziilor luate, încerc să mă odihnesc mai mult…

3. Am schimbat ce trebuia. Nu mai duc mâna la faţă aşa de des, mă spăl mai frecvent (chiar dacă se consumă apă caldă şi săpun), mă gândesc mai mult la sănătatea altora şi evit ce pot evita.

4. Am devenit mai deschis faţă de oameni. Am căutat (ţinând cont de recomandări) să mă apropii mai mult de vecini şi de necunoscuţi. M-am rugat şi am discutat cu cunoscuţi şi cu cine nu am discutat sau nu m-am rugat în viaţa mea. Îi întrebam cum sunt, îi ascultam şi încercam să le sugerez sau să le întăresc încrederea în Domnul.

5. Am notat experienţele frumoase. Unele doar în minte, altele şi pe „hârtie”. Umblând cu ochii deschişi, cu urechile atente şi cu mintea deschisă am văzut, din nou, că Dumnezeu este prezent şi credincios. Glorie Lui! Am văzut aşa de clar că Domnul Isus continuă să lucreze prin Duhul Sfânt. Aleluia!

Am descoperit colegi faini, nu fanatici, dar colegii ce au rămas pe baricade pentru adevăr şi pentru continuarea misiunii. Nu îi voi menţiona aici pe cei „agitaţi”, poate prea agitaţi care s-au gândit în primul rând la trupul oamenilor, la siguranţa lor vremelnică. Probabil aşa le cere conjunctura…

Am văzut şi creştini îngrijoraţi, dar am descoperit oameni credincioşi, deşi eu aveam alte păreri despre ei…

Ce voi face pe viitor? Nu ştiu! Am ceva idei în minte, dar nu ştiu dacă, ce şi când… Vă mai amintiţi că sunt doar un zilier?

Viorel Iuga
Președintele Alianței Evanghelice din România
Președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România