Marturia unei tinere care a reusit sa scape din ghearele grupului Boko Haram, in Nigeria

Lami Jon: Ma numesc Lami Jon. Am venit in acest oras din cauza persecutiei si a suferintei cauzate de rebeli. Sunt din Gwoza, Maiduguri. Boko Haram a venit pentru prima data in orasul nostru in data de 4 noiembrie 2013. Cand au venit, strigau Allahu Akbar! Copiii, oamenii s-au speriat foarte tare. Daca unul dintre ei spunea Allahu Akbar, celalalt tragea cu pusca in aer.

Toata lumea din sat fugea in padure strigand dupa ajutor, in timp ce gloantele zburau peste tot. Cand ne-au inconjurat, fiul meu a reusit sa fuga. Mi-au luat sotul. Am fost 279 de persoane rapite si infometate. Ne-au luat unul cate unul, eu fiind prima din rand.

Au pus un cutit la gatul meu si o un revolver la tample si mi-au spus sa Il neg pe Hristos, altfel ma omoara. Le-am spus ca se insala crezand ca Il voi nega pe Hristos din cauza amenintarii. Unul dintre ei care era din satul meu mi-a spus ca deoarece sunt lipsita de respect si nerusinata, ma va omori.

Nu se mai vede locul ranii. Nu m-au omorat, dar m-au impuscat in picior si mi-au luat fiul. Mai tarziu ne-au dus mai incolo, si au scos 13 barbati din rand. Sotul meu era unul dintre ei. Cand m-a vazut sotul meu, mi-a spus ca azi ma va lasa pentru ca urma sa fie ucis. Unul dintre barbati l-a pus sa-mi spuna asta, apoi l-a impuscat chiar in fata mea. Am plans si am strigat. I-au dat foc si l-au ars.

Mi-au dat mancare si apa. Am baut putina apa si am capatat putina putere. M-au intrebat cum se numeste fiul meu. Am spus ca se cheama Yussef. Pana la urma nu l-au omorat. Au spus ca il voi instrui, pentru ca Yussef este numele liderului.

La trei zile dupa moartea sotului meu, unul dintre barbati a venit cu bani si a spus ca vrea sa se casatoreasca cu mine. M-am uitat la el si mi-am spus ca acesti bani ma vor ajuta sa fug din acel loc.

Cum am reusit sa fug in cele din urma? Ne-au incuiat cu lacatul intr-o incapere. Cu noi in acea incapere erau si multi rebeli. In timp ce restul dormeau, am luat un bat si am incercat sa deschid lacatul si am reusit sa ies din incapere. Nimeni nu s-a trezit in acel timp. Toti dormeau bustean. Asa am reusit sa fug si sa ma intorc in satul meu.

Consatenii au crezut ca merg cu membri din organizatia Boko Haram. Le-am spus ca nu este adevarat, ci am reusit sa fug in timp ce ei dormeau. La inceput au fost speriati. Mai tarziu m-au crezut. Mi-au aratat unde erau fiul meu si sora mea. Erau cu fata aplecata si plangeau. Cand i-am vazut plangand, nu am putut sa ma stapanesc si am inceput si eu sa plang.

Botezul meu in Hristos mi-a dat curaj sa fug. Am avut Biblia cu mine si imnuri. Nu am luat altceva inainte sa fug. Ne-am rugat si am postit. Ne-au dat mancare, dar i-au facut descantec.

Cand le mananci mancarea si le bei apa, incepi sa te comporti si sa gandesti ca ei. Astfel, eu nu am mancat, ci am baut doar apa dupa ce m-am rugat pentru protectie. Am razbit datorita harului si milei lui Dumnezeu, nu datorita propriei puteri. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru ca m-am botezat.

Dupa aceea, am reusit sa imi convertesc intreaga familie de la islamism la crestinism. Inainte, doar eu si sora mea eram crestine. Dupa aceasta experienta amara si dupa aceasta pierdere, i-am iertat pe toti.

Nu le port pica, pentru ca Biblia spune ca daca nu ierti, nici Dumnezeu nu iti va ierta pacatele tale. Nu stiu care sunt pacatele mele inaintea lui Dumnezeu.

Dupa toate greutatile prin care am trecut, sfatul meu este sa renuntati la egoism si materialism. Cand va confruntati cu o problema, rugati-va si urmati calea Domnului. Am o problema cu oamenii care atunci cand se confrunta cu o situatie de criza, in primul rand incearca sa isi salveze bunurile.

Isi fac bagajele, isi impacheteaza hainele, unii poate isi lasa copiii in urma. Eu mi-am luat copiii, Biblia si apoi m-am rugat. Acesta este sfatul meu pentru cei care se vor confrunta cu persecutia. Bunurile tale nu te pot salva, insa rugaciunea si Cuvantul lui Dumnezeu te pot salva. Pace!

Citește și Pe front, dragostea izgoneşte frica

Sursa: Alfa Omega

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Denzel Washington spune că citește Biblia în fiecare zi și are o experiență spirituală

Denzel Washington, a vorbit despre valorile sale creștine a asigurat că citește Biblia în fiecare ...