Manuscris de la Marea Moarta, descifrat de catre cercetatorii Israelieni

Dupa o munca asiduua care a durat cateva zeci de ani, cercetatorii de la Universitatea din Haifa au descifrat unul dintre manuscrisele de la Marea Moarta.

Sulul, unul dintre ultimele manuscrise care au fost descoperite in perioada 1947 -1956, a fost scris de secta antica Yachad, un grup secret si izolat care a trait pe teritoriul Israelului in perioada sfarsitului celui de-al doilea Templu.

Cercetatorii au stabilit ca, putin cunoscuta, a practicat ceremoniale si ritualuri diferite de ceilalti evrei din acele timpuri. Unele dintre aceste practici ale sectei au ramas total necunoscute pana in zilele noastre.

Alţi specialişti cred însă că manuscrisele ar fi fost redactate la Ierusalim sau alte regiuni din Israel şi că ar fi fost ascunse în peşteri atunci când populaţia s-a refugiat în anul 70 e.n., fugind din calea romanilor, care au înăbuşit o răscoală a evreilor din provincia romană Iudeea şi au distrus Templul lui Solomon din Ierusalim.

Unii cercetători consideră că autorii au fost esenienii, oameni ce aparţineau unei secte religioase a fraternităţii, care a existat între secolele II şi I î.Hr.; alţii cred că nu există argumente suficiente pentru a afirma clar că a fost vorba despre esenieni.

Sulul descifrat contine referinte la calendarul de 364 de zile folosit de secta, spre deosebire de calendarul lunar folosit in practica religioasa evreiasca si in prezent.

De asemenea, se refera la festivalurile anuale ale recoltelor de vin si de masline, care nu mai sunt actuale in iudaism.

Cercetatorii lucreaza in prezent la descifrarea celui de-al doilea manuscris.

Cele 900 de manuscrise, pergament si papirus, gasite intre 1947 si 1956 in grotele de la Qumran, sunt considerate una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din toate timpurile.

Acestea contin texte religioase in ebraica, aramaica si greaca, precum si cel mai Vechi Testament cunoscut.

Descoperiti in videoclipul urmator un mesaj fascinant din trecut, trimis de oameni care au trait cu circa 2000 de ani in urma!

Scrierile conțin cea mai completă copie a cărții lui Isaia, texte de rugăciuni, interpretări biblice, fragmente de poezii, texte de înțelepciune,

dar și o listă a tuturor locurilor funerare unde erau ascunse obiectele sacre și profane ce alcătuiau tezaurul Templului de la Ierusalim înainte de a fi distrus de către romani în anul 70 d.Hr.

În Cartea lui Enoh și Cartea Jubileelor este transmis un calendar aproape în întregime solar și total diferit de cel sacerdotal și de cel seleucid.

Material Video

Citește și MARTURIE: „Sunt atee, dar atunci am rostit prima oară numele lui Dumnezeu, cerându-i să mă salvezi și m-a salvat”

 

Sursa: www://afirmativ.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Descoperirea fantastică în Israel: dovada existenței profeției lui Isaia

O descoperire extraordinară a fost făcută în Israel: Arheologii au descoperit ceea ce ar putea ...