Ispitele vremurilor noastre 2

Nimeni cind este ispitit, sa nu zica: “Sint ispitit de DUMNEZEU”. Caci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sa faca rau, si El insusi nu ispiteste pe nimeni. Ci fiecare este ispitit, cind este atras de pofta lui insasi si momit Iacov 1-13,14

Doamne ajuta-ne pe fiecare din noi sa intelegem acest adevar al Tau si sa fim eliberati de robia satanei si a intunericului prin cunoasterea si aplicarea Cuvantului Tau la viata noastra. 2). Ispita interpretarii gresite a Scripturii.

“Atunci diavolul L-a dus in sfanta cetate, L-a pus pe streasina Templului si I-a zis: Daca esti Fiul lui Dumnezeu, arunca-Te jos; caci este scris: El va porunci ingerilor Sai sa vegheze asupra Ta; si ei Te vor lua pe miini, ca nu cumva sa Te lovesti cu piciorul de vreo piatra”. “De asemenea este scris, a zis Isus: Sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau”. Acuma daca unii sunt ispititi de diavolul ca nu cunosc Cuvantul lui Dumnezeu, altii sunt ispititi cu Biblia in mana. Diavolul a venit la Domnul Isus cu verset Biblic, insa scos din contextul Scripturii. Astazi cel rau lucreaza la fel, ia un verset din Biblie, il scoate din context si ti-l pune inaintea ochilor ca sa-si atinga scopurile.

Cati nu au ajuns niste criminali cu Biblia in mana, bazandu-si ororile pe Cuvantul lui Dumnezeu, pe texte rupte din context. Astazi mai mult ca oricand, invatatori mincinosi si invataturi mincinoase, sunt fluturate pe toate meridianele. Astazi asistam la vindecari pe bani, slujbe pe bani, manipularea credinciosilor din anumite biserici crestine, prin anumite manifestari sustinute cu texte din Scriptura rupte din context etc.

Cum raspunde Domnul Isus la aceasta categorie de ispite? El spune : “De asemenea este scris”. In sensul acesta multi creduli cred tot ce le spune unii si altii despre Dumnezeu, fara sa cerceteze ei insasi si sa faca o analiza a Scripturii, tinand cont de contextul literar, istoric, teologic, unitar, cultural al intregii Scripturi.

Dumnezeu, atunci cand te rogi, te smeresti inaintea Lui, Ii ceri ajutorul, iti descopera Adevarul din Cuvantul Sau, te face sa-L intelegi si sa nu te ratacesti. Multi astazi incearca sa citeasca Scriptura si dupa un timp renunta pe motiv ca n-o inteleg. Daca vrem sa-I cunoastem, Cuvantul lui Dumnezeu, nu trebuie sa omitem faptul ca trebuie sa incepem o relatie personala cu Autorul Scripturii, adica Dumnezeul Cel viu si Adevarat. Relatia personala cu El, nu poate incepe decat prin “credinta”, pocainta si dorinta de-a trai in sfintenie, asa cum vrea Dumnezeu.

Asta necesita recunoasterea ca, “nu esti buricul pamantului”, ci ca esti doar un pacatos si fara El, fara ajutorul Lui, nu esti fericit, nu esti implinit, ci esti pierdut pentru totdeauna. Esenta mesajului lui Dumnezeu este ca El si-a dat Unicul Fiu sa moara in locul tau, pentru ca prin credinta in Jertfa Lui sa fi scos de sub puterea satanei si transferat sub autoritatea lui Dumnezeu, nascut din Dumnezeu la o viata noua.

  1. Ispita materialismului, “Diavolul L-a dus apoi pe un munte foarte inalt, i-a aratat toate imparatiile lumii si stralucirea lor si i-a zis: Toate aceste lucruri Ti le voi da Tie, daca Te vei arunca cu fata la pamant si Te vei inchina mie”. “Pleaca, Satano”, i-a raspuns Isus. “Caci este scris: Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-i slujesti”.
    Ispita asta e mai actuala ca oricand. Materialismul asta merge mina in mina cu umanismul. Filozofia umanismului da la o parte pe Dumnezeu din centru existentei si-l pune in loc pe om. Asa ca omul este centrul universului si realizarile lui sunt un inlocuitor al lui Dumnezeu. Asa ca asistam astazi la o goana nebuna dupa a acapara tot mai mult, banii sunt prioritatea multora, proprietatile si bogatia te fac faimos si mandru, nimeni nu-i ca tine.

Cei tragic la goana asta dupa avere, este compromisul multora in a o aduna, capabili sa calce pe cadavre pentru asta, nefericirea acestor oameni, care multi ajung chiar sa-si puna capat zilelor si goana dupa “Fata Morgana”, foamea continua dupa imbogatire, care aduce o nemultumire continua in viata oamenilor. Multi sunt in stare pentru opiumul materialismului sa-si neglijeze familia, copiii, sa renunte la ce au mai drag, de dragul acestei “Fata Morgana”. Biblia numeste lacomia o inchinare la idoli si spune: “De aceea, omorati madularele voastre care sunt pe pamant: curvia, necuratia, patima, pofta rea si lacomia, care este o inchinare la idoli”. (Coloseni 3-5). La materialismul acesta intra si poftele trupesti, pofta ochilor. Astazi mai mult ca oricand ne confruntam cu aceasta ispita afisata peste tot.

Care-i rezultatul? Familii destramate, sotii si soti parasiti, copii pe drumuri, crime pasionale etc. Totul datorita faptului ca L-am parasit pe Dumnezeu, ca sa ne autoflagelam, sa ne chinuim unii pe altii, sa ne lasam chinuiti de idolii alesi de fiecare din noi. Raspunsul Domnului la aceasta problema este : “Pleaca, Satano”, i-a raspuns Isus. “Caci este scris: Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-I slujesti”.

Asta inseamna ca daca ai ajuns ca bogatia, pofta carnala, patima, sa te stapaneasca, este o solutie: sa-i spui diavolului sa plece, sa renunti la acesti idoli din viata ta si sa-i dai intreaga ta viata lui Dumnezeu. Intr-un cuvant sa-L pui pe El (Dumnezeu) in centrul vietii tale, sa-L faci scopul vietii tale, Dumnezeu, Mantuitor si Domn peste viata ta. Ma rog ca Dumnezeu sa ne ajute sa intelegem gravitatea acestor ispite si sa acceptam solutia lui Dumnezeu la ele. Nu-i Dumnezeu de vina ca suntem ispititi si cadem, ci noi purtam toata vina, fiecare este ispitit de pofta lui insusi. Deaceea sa recunoastem starea noastra, sa venim la El cu credinta si pocainta si sa ne lasam modelati de El. “Nimeni, cand este ispitit, sa nu zica: Sunt ispitit de Dumnezeu. Caci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sa faca rau, si El insusi nu ispiteste pe nimeni. Ci fiecare este ispitit, cand este atras de pofta lui insusi si momit”, (Iacov 1-13:14).

Autor: MIHAI CIRITEL by SIMION LIDIA IONAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Pastorul american Jeremiah Stepeek s-a mascat intr-un cersetor murdar si s-a dus la serviciul divin ...