Ispitele vremurilor noastre 1

Nimeni cind este ispitit, sa nu zica: “Sint ispitit de Dumnezeu”. Caci Dumnezeu nu poate fi ispitit ca sa faca rau, si El insusi nu ispiteste pe nimeni. Ci fiecare este ispitit, cind este atras de pofta lui insasi si momit Iacov 1-13,14*

Nu stiu cati dintre voi v-ati gandit la faptul ca, traim vremuri in care zilnic se duce o lupta spirituala pentru sufletele noastre. Lupta aceasta se duce in noi, la nivelul mintii, sufletului, si duhului nostru. Ca si crestini, ispita, este modul prin care diavolul ne atrage, ne momeste in fiecare zi din viata noastra. Scopul diavolului este de-a ne face nefericiti, de-a ne atrage sub stapanirea lui si de-a ne desparti vesnic de Dumnezeu.

Acum asta-i un adevar, pe care unii ne eschivam sa-l recunoastem, fiindca ne place pacatul, fiindca nu percepem lumea spirituala, fiindca am intors spatele lui Dumnezeu si ne place intunericul.

E ca si cum i-ai spune unui betiv ca are o problema si el ti-ar raspunde ca-i excelenta starea lui si el nu vede nici o problema in situatia lui, chiar daca e complet distrus din punct de vedere al sanatatii, al relatiei cu familia si societatea. La asemenea oameni trebuie o interventie din exterior, care sa le determine o schimbare a mintii, a gandirii, a inimii si sa-i scoata din situatia disperata unde au ajuns.

In termeni crestini, noi o numim o schimbare a mintii, metanoia sau pocainta. Aceasta interventie nu poate s-o faca decat Dumnezeu, o face prin Cuvantul Sau (Scriptura), prin Duhul Sfant. Ca sa intelegem mai bine trei mari categorii de ispite cu care ne confruntam, va invit sa privim la ispitirea Domnului Isus, asa cum este prezentata in (Evanghelia dupa Matei capitolul 4 de la versetul 1 la 11):

1). Atunci Isus a fost dus de Duhul in pustiu, ca sa fie ispitit de diavolul.
2). Acolo a postit patruzeci de zile si patruzeci de nopti; la urma a flamanzit.
3). Ispititorul s-a apropiat de El si I-a zis: “Daca esti Fiul lui Dumnezeu, porunceste ca pietrele acestea sa se faca paini”.

4). Drept raspuns, Isus i-a zis: “Este scris: Omul nu traieste numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu”.
5). Atunci diavolul L-a dus in sfanta cetate, L-a pus pe streasina Templului.
6). si I-a zis: “Daca esti Fiul lui Dumnezeu, arunca-Te jos; caci este scris: El va porunci ingerilor Sai sa vegheze asupra Ta; si ei Te vor lua pe maini, ca nu cumva sa Te lovesti cu piciorul de vreo piatra”.
7). De asemenea este scris, a zis Isus: “Sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau”.

8). Diavolul L-a dus apoi pe un munte foarte inalt, I-a aratat toate imparatiile lumii si stralucirea lor si I-a zis:
9). “Toate aceste lucruri Ti le voi da Tie, daca Te vei arunca cu fata la pamant si Te vei inchina mie”.
10). Pleaca, Satano, i-a raspuns Isus.
“Caci este scris: Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numai Lui sa-I slujesti”.

11). Atunci diavolul L-a lasat. Si deodata au venit la Isus niste ingeri si au inceput sa-I slujeasca.
1). Ispita supranaturalului. Diavolul vine la Domnul Isus si-i spune: “Daca esti Fiul lui Dumnezeu, porunceste ca pietrele acestea sa se faca paini”. Astazi, mai mult ca oricand, diavolul vine cu aceeasi ispita in intreaga lume si-i ispiteste pe oameni cu supranaturalul. In aceasta categorie intra miracolele, (minunile), superstitia, ocultismul, vrajitoria, horoscoapele etc. E o categorie a senzationalului care te urmareste si-ti invadeaza sufletul, de cand deschizi ochii dimineata, prin televiziune, mass media, prieteni etc. Pe deoparte diavolul tine cont de nevoia ta reala, in cazul Domnului foamea, pe de alta parte iti da o solutie falsa cu privire la nevoia ta.

Cati oameni astazi nu au nevoie de toate felurile, probleme in familie, societate, probleme interioare etc, diavolul le pune inainte solutii false. Auzim astazi ca daca vrem sa ne mearga bine toata ziua, sa nu ne intoarcem din drum odata ce am plecat de-acasa (superstitia), daca avem probleme in familie sau in relatiile cu semenii, lumea stie un vrajitor sau magician bun care sa ne ajute, daca privim in horoscoape vom vedea viitorul nostru si ne vom pazi de relele din viata, daca ne-a murit cineva drag ne sunt recomandati anumiti mediatori care sa ne ajute sa intram in legatura cu persoana decedata. Mai mult decat atat, diavolul gaseste si solutii imbracate in “credinta”, daca trimiti o scrisoare la 1000 de oameni unde chiar se vorbeste de Dumnezeu, te va lovi norocul (dupa cap) si nu vei mai avea probleme in viata, daca te culci cu Biblia sub cap vei fi pazit de visuri rele, daca porti o cruciulita la gat vei fi ferit de rau etc.

Care este raspunsul Domnului la aceasta categorie de ispite? Drept raspuns, Isus i-a zis: “Este scris: Omul nu traieste numai cu paine, ci cu orice cuvant care iese din gura lui Dumnezeu”. Cam asa ar trebui sa raspundem si noi astazi la ispitele cuprinse in aceasta categorie. Pentru aceasta insa trebuie sa credem ca Scriptura este Cuvantul lui Dumnezeu, sa-L acceptam ca etalon al vietii noastre si sa luam valorile Scripturii ca sistem de valori pentru viata noastra. Daca am face asa, am sti sa distingem voia lui Dumnezeu in orice domeniu al vietii noastre si-n acelasi timp am sti sa distingem vocea mincinosilor, care vin cu tot felul de miracole ca sa profite de naivitatea multora dintre noi. Daca ne-am cladi viata pe Biblie, intunericul ar fi dat la o parte din viata noastra si Lumina lui Dumnezeu si-ar face casa in fiecare din noi.
Ispitele vremurilor noastre 1

Autor: MIHAI CIRITEL by SIMION LIDIA IONAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Pastorul american Jeremiah Stepeek s-a mascat intr-un cersetor murdar si s-a dus la serviciul divin ...