IPUWER PAPARIUS – DOCUMENT

 În secolul al 19-lea in Egipt a fost dscoperit un papirus antic.

Acesta a fost dus la Muzeul Leiden în Olanda și interpretat de renumitul egiptolog britanic Sir Alan Gardiner (1879-1963) unde a tradus Ipuwer Papyrus în limba engleză în 1909. Papirusul descrie întâmplarile violente din Egipt, foamete, secetă, eliberarea de sclavi (cu bogăția de la egipteni), și moartea în toată țara.

Papirusul a fost scris de către un egiptean numit Ipuwer și pare a fi un martor ocular a efectelor plăgilor din Egipt. Papirusul in paralel cu Cartea Exodului din Biblie.Citiți comparația din Scriptură.

o Papyrus 02:10 – într-adevâr fluviul este plin de sânge…animale gem si mor de sete.  Exodul 07:20 –  toate apele care erau în râu s-au transformat în sânge.

o Papyrus 04:14, 06:01 – …copacii sunt distrusi. Nu se  mai găsesc nici fructe, nici ierburi.

§ Exodul 9:25 -…piatra a nimicit, în toată ţara Egiptului, tot ce era pe câmp, de la oameni până la dobitoace; piatra a nimicit şi toată iarba de pe câmp, şi a frânt toţi copacii de pe câmp.

o Papyrus 02:10 – într-adevăr, portile, coloane și pereți sunt mistuite de foc.

§ Exodul 9:23-24… cădea foc pe pământ…
A bătut piatra, şi focul se amesteca cu piatra; piatra era aşa de mare încât nu mai bătuse piatră ca aceea în toată ţara Egiptului de când este el locuit de oameni.

o Papyrus 09:11…pamantul mai mai este luminat.

§ Exodul 10:22 – și acolo a fost un întuneric gros în toată țara Egiptului.

Papyrus 04:03, 05:06, 06:12 –  Într-adevăr, copiii prinților sunt morti. Într-adevăr, oamenii sunt puțini, iar el care îngroapa pe fratele său, îngroapa pe  toti cei fara viata… Într-adevăr ciuma este în toată țara, sânge este peste tot, moartea nu lipseste. Exodul 12:29-30  La miezul-nopţii, Domnul a lovit pe toţi întâii născuţi din ţara Egiptului, de la întâiul-născut al lui Faraon, care şedea pe scaunul lui de domnie, până la întâiul-născut al celui închis în temniţă, şi până la toţi întâii-născuţi ai dobitoacelor.
Faraon s-a sculat noaptea, el şi toţi slujitorii lui, şi toţi Egiptenii; şi au fost mari ţipete în Egipt, căci nu era casă unde să nu fie un mort.

Logosul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Descoperirea fantastică în Israel: dovada existenței profeției lui Isaia

O descoperire extraordinară a fost făcută în Israel: Arheologii au descoperit ceea ce ar putea ...