Înainte de căsătorie

Nu mai e nici un secret faptul că aproape toți tinerii de la 12-14 ani în sus au avut cel puțin o relație de prietenie băiat-fată. Cei care nu au avut o prietenă/prieten, au avut cel puțin dorința să experimenteze așa ceva; alții, poate ca au avut o relație virtuală, fără să se fi întâlnit cu celălalt (ex. pe net) sau o relație imposibilă (în mintea lor: cu fata din revistă sau cu unul/una căsătorit/ă sau mult diferit/ă ca vârstă).

Înțelegem aceste porniri naturale (instincte) ale tinerilor. Ele originează în natura noastră (Gen. 1:27). Dumnezeu ne-a creat cu aceste nevoi: de iubire, de comuniune, de semnificație, de acceptare, de explorare, de eliberare sexuală (începând cu vârsta pubertății), etc.

De asemenea, majoritatea factorilor externi ne îndeamnă la relații de prietenie cu o persoană de sex opus:

a. mass-media

b. presiunea de grup

c. școala

d. societatea

Din păcate, nici instinctele naturale și nici factorii externi menționați nu ne învață ceea ce are de spus Dumnezeu despre acest subiect. De aceea, cei mai mulți tineri care dau frâu liber acestor porniri înainte de vreme, fără nici o restrângere morală, se fac vinovați de păcate mari înaintea Domnului, ba mai mult, se aleg cu cicatrice care poate nu se vor vindeca niciodată.

Dumnezeu a lăsat anumite standarde pentru om menite să-i pregătească pe ai Lui să trăiască viața din plin (1 Cor. 9:24-27 – înfrânarea atletului). În relația dintre un bărbat și o femeie, standardele lui Dumnezeu nu sunt menite să interzică împlinirea nevoilor și a plăcerii, ci de a îndruma persoana către cea mai mare împlinire și plăcere posibilă.

A. STANDARDE ÎNAINTE DE CĂSĂTORIE

  1. Dumnezeu așteaptă să te păstrezi curat! Trei motive pentru curăție:

a. Ca Dumnezeu să locuiască în tine (1 Cor. 3:16-17; 6:15-17, 19);

b. Pentru binele familiei tale (exemplu: o sarcină nedorită poate priva copilul de dragostea și grija ambilor părinți);

c. Pentru sănătatea ta (boli venerice, îmbolnăvire spirituală, moarte).

Fugiți de poftele tinereții! (2 Tim. 2:22). Credincioșii trebuie să fie din punct de vedere moral moral și sexual puri/curați (2 Cor. 11:2; Tit 2:5; 1 Pet. 3:2).

Cuvântul „pur” sau „curat” (Gr. hagnos) înseamnă să fii liber de orice întinăciune vrednică de dispreț. Adică, sărutul, atingerea, pipăitul sunt de asemenea interzise pentru că acestea pregătesc trupurile participanților pentru unirea fizică (= preludiu). John White susține că „unirea sexuală nu începe când penisul penetrează vaginul ci când cei doi îndrăgostiți, în mod voluntar, se excită unul pe celălalt chiar și numai prin împreunarea degetelor sau prin jocul cu părul celuilalt”.

ATENȚIE: Relația sexuală înainte de căsătorie este păcat! În V.T. dacă o fată care se culca cu un bărbat înainte de căsătorie era omorâtă cu pietre (Deut. 22:13-21).

  1. Nu începe o relație de prietenie decât atunci când ai de gând să te căsătorești în viitorul apropiat!

a. Relațiile premature nu durează, nu sunt sănătoase și duc la necurăție (Prov. 6:27-28).

b. Toate lucrurile își au vremea lor (Ecles. 3:5, 6, 8).

B. POȚI SĂ PĂZEȘTI STANDARDELE LUI DUMNEZEU:

1. Stăpânindu-ți sentimentele (1 Tim. 3:2).

Dumnezeu ți-a dat cel puțin 4 lucruri care să te ajute să te stăpânești:

a. inteligența – ca să înțelegi ce să faci;

b. Cuvântul Lui – ca să te călăuzească;

c. o conștiință – prin care El îți vorbește;

d. o voință sau puterea de a alege ce să faci.

2. Controlându-ți gândurile.

a. Cu cât te gândești mai mult la ispită, cu atât mai puternică va fi dorința (Iac. 1:14-15).

b. Multe din gândurile tale își au originea în cele auzite de tine (Efes. 5:3).

c. Ispita își are originea în lucrurile pe care le privești (Iov 31:1).

De aceea: „Încolo, frații mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, și orice laudă, aceea să vă însuflețească.” Filipeni 4:8

3. Biruind ispita Ca sa biruiești ispita trebuie să faci două lucruri:

(a) s-o eviți cât de mult poți și (b) să refuzi să-i cedezi atunci când vine la tine. Nu te duce în locuri și nu intra în situații care te vor ispiti să faci rău! Prea multă familiaritate între bărbați și femei poate să ducă la ispită! Tratează-i pe oameni cu respect și cere-le să te respecte! Exemplu: Iosif și soția lui Potifar. Dumnezeu îi binecuvântează pe cei care respectă standardele! E adevărat că cei din lume „se miră că nu alergați împreună cu ei la același potop de desfrâu, și vă batjocoresc. Dar au să dea socoteală înaintea Celui ce este gata să judece viii și morții.” (1 Petru 4:4-5)

  1. Prin dragoste adevărată Dragostea adevărată include respect și cinstire. Bărbatul care iubește cu adevărat va considera binele și reputația fetei mai importante decât dorințele lui personale. Dragostea adevărată cere stăpânire de sine. 1 Cor. 13.

Cu ajutorul lui Dumnezeu Nu te baza pe puterea ta, ci apelează la ajutorul lui Dumnezeu! 1 Cor. 10:13.

sursa: aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Pastorul american Jeremiah Stepeek s-a mascat intr-un cersetor murdar si s-a dus la serviciul divin ...