Descoperirea fantastică în Israel: dovada existenței profeției lui Isaia

O descoperire extraordinară a fost făcută în Israel: Arheologii au descoperit ceea ce ar putea fi prima dovada fizică a existenţei profetului Isaia – un personaj biblic venerat de evrei, creştini şi musulmani – ale cărui sfaturi l-ar fi ajutat pe Regele Ezechia să protejeze Regatul Iuda de o invazie a asirienilor.

Într-un articol intitulat „Este aceasta semnătura prorocului Isaia?“, publicat de  Biblical Archaeology Review, arheologul Eilat Mazar arată că un sigiliu de argilă arsă ştanţat, vechi de 2.700 de ani, a fost descoperit în timpul unor excavări în Ierusalim, în zona unei foste brutarii regale, lângă zidurile vechiului templu, informează iflscience.com.

„Pare că am descoperit un sigiliu care i-ar fi aparţinut prorocului Isaia, în timpul unor excavari în scop arheologic“, a declarat Mazar, un arheolog israelian foarte respectat, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Foto:  Eilat Mazar
Bucata de argilă arsă cu presupusele însemne ale lui Isaia, despre care arheologii cred ca a fost realizată chiar de profet, a fost descoperită la câţiva metri de locul unde a fostb găsit un sigiliu al regelui Ezechia.

Sigiliul este de mărimea unei unghii de la degetele de la mână, este ciobit, iar informaţiile pe care le conţinea sunt afectate de trecerea timpului, bucata de argilă tocindu-se de-a lungul veacurilor. Totuşi, arheologii cred că avea cândva încrustate cuvintele „aparţinând lui Isaia prorocul“.

Pe bucata de argilă se vede clar scris „Yesha‘yahu“, varianta ebraică a numelui Isaia, urmat de cuvântul „Nvy“. În sine, acest lucru nu înseamnă mare lucru, pentru că Nvy ar fi putut fi prenumele unui alt Isaia.

Dar dacă termenul Nvy s-ar fi terminat cu litera ebraică alef (א),  ar crea cuvântul ebraic pentru profet, ceea ce ar face din bucata de argilă un sigiliu al cunoscutei figuri biblice. Din păcate, bucata de lut este incompletă şi nu se poate şti sută la sută cum se termina cuvântul.Foto:  Eilat Mazar

Exista însă o serie de alte indicii potrivit cărora sigiliul ar fi al prorocului Isaia. În priimul rând, datează din preajma secolului al şaptelea înainte de Hristos, perioadă în care se crede că a trăit Isaia, şi a fost găsit în acelaşi loc practic cu un alt sigiliu care a aparţinut regelui Ezechia, un lider a cărui domnie este prezentată în Cartea lui Isaia, parte a Vechiului Testament.


Isaia este unul dintre cei mai cunoscuţi profeţi ai Vechiului Testament. Potrivit textului biblic, prorocul l-a ajutat pe regele Ezechia să protejeze Regatul Iuda de o invazie asiriană în secolul al 8-lea înainte de Christos.

Desigur, textele religioase nu sunt cele mai de încredere când vine vorba de acurateţea faptelor prezentate. Totuşi, descoperiri precum cea prezentată arată ca unele părţi ale Vechiului Testament pot fi văzute drept cronici istorice ale vremii.

Anunt important: Pentru că facebook ne-a cenzurat ca postarile care se fac sunt aproape oprite pentru ca dvs sa nu le mai vedeti, sa le cititi sau le dati mai departe, va asteptam in grupul creat pentru dvs unde e alta situatie! Va asteptam in grupul acesta: Stiri și Incurajari crestine

Sursa: Member Bib  via Adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Pastorul american Jeremiah Stepeek s-a mascat intr-un cersetor murdar si s-a dus la serviciul divin ...