Darul pământului: Efectele uimitoare ale curei cu argilă

O rană tratată cu argilă se cicatrizează într-un timp de două ori mai scurt decât dacă ar fi tratată prin metode clasice. Iar în cazul migrenei, intensitatea durerii este mult atenuată. Află ce alte proprietăţi terapeutice mai are acest tip de lut.

Remineralizantă, reechilibrantă şi antitoxică

Aşa poate fi descrisă în trei cuvinte argila care, din timpuri străvechi, se foloseşte ca tratament adjuvant în sute de afecţiuni. De exemplu, proprietăţile bactericide o recomandă în tratarea enterocolitelor, afecţiunilor pulmonare şi parazitozelor intestinale. Argila este renumită pentru conţinutul bogat în siliciu (49%), un mineral indispensabil în tratamentul tuberculozei, aterosclerozei, hipertensiunii şi rahitismului.

De asemenea, ea este o sursă importantă de magneziu, de fier şi de calciu, care previn astenia şi combat anemia. Argila are indicaţii atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern.

La prepararea argilei se vor evita vasele din metal ori din material plastic, deoarece acestea îi „fură” din proprietăţile terapeutice. Se vor prefera recipientele de sticlă, de lemn ori de porţelan, recomandă adevarul.ro.

Există mai multe tipuri de argilă: albă, galbenă, roşie, verde şi gri.

Potrivit fitoterapeuţilor, curele cu argilă nu au contraindicaţii. Totuşi, în cazul unor afecţiuni serioase, este bine să se ceară sfatul fitoterapeutului.

Neutralizează toxinele din organism

Datorită proprietăţilor antitoxice, argila se recomandă frecvent în curele de detoxifiere. Ea absoarbe toxinele din organism şi activează eliminarea lor rapidă prin intermediul materiilor fecale. Într-un pahar cu apă la temperatura camerei se pune o linguriţă de argilă şi se amestecă bine.

După aceea, se lasă la decantat circa opt ore şi se bea numai apa limpede.

Cura de detoxifiere cu argilă se recomandă maximum 21 de zile, o cană cu apă de argilă dimineaţa şi una seara. Chiar dacă în primele zile apare o stare uşoară de ameţeală, tratamentul nu trebuie întrerupt, deoarece este un semn că procesul de detoxifiere funcţionează.

În timpul curei cu argilă se va renunţa la alimentele bogate în grăsimi nesănătoase şi la alcool. Între mese este indicat să bei apă cu lămâie ori infuzii din plante (de exemplu, de muşeţel).

Detoxifierea cu argilă se recomandă numai persoanelor sănătoase. În cazul în care ai o problemă de sănătate, adresează-te mai întâi medicului.

Are efect cicatrizant

În cazul unei arsuri, argila previne infectarea rănii, favorizează eliminarea celulelor necrozate şi grăbeşte cicatrizarea. Se aplică sub formă de cataplasmă, care se prepară dintr-o linguriţă de argilă şi din apă rece. Se amestecă până ce se obţine o pastă densă.

Cataplasma nu se aşază direct pe rană, ci mai întâi se pune un tifon sterilizat şi uşor umezit. Cataplasma trebuie schimbată din două în două ore, inclusiv noaptea, până ce locul respectiv se cicatrizează.

Ulterior, se vor aplica trei-patru cataplasme timp de două ore pe zi, până la vindecarea completă. Tifonul folosit se va schimba de fiecare dată. Dacă arsurile se produc la nivelul mâinilor ori la nivelul picioarelor, se recomandă înmuierea lor, timp de o oră, în apă cu argilă, de două ori pe zi.

De ajutor în caz de constipaţie

Pentru combaterea constipaţiei, argila se foloseşte atât intern, cât şi extern. Pentru uz extern, se recomandă cataplasma rece, care se aplică pe abdomen circa 20-30 de minute. Acest ritual trebuie urmat inclusiv pe parcursul nopţii. De asemenea, în fiecare zi se bea câte un pahar cu apă de argilă (o linguriţă de argilă şi o jumătate de pahar cu apă). Cura internă cu argilă se recomandă de la zece la 20 de zile.

Atenţie! Dacă ameliorarea stării nu apare în cel mult două-trei zile, se va merge la medic. În timpul curei pentru combaterea constipaţiei se vor bea multe lichide (apă, ceaiuri, limonade), iar dieta va cuprinde cât mai multe fructe şi legume proaspete.