Cuvântul lui Dumnezeu pentru Astăzi – MINUNEA HARULUI

„Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă…” (Efeseni 2:8)

Unii dintre noi își trăiesc viața ca și cum Dumnezeu are un standard al performanței cu numele nostru pe el, și la sfârșitul fiecărei zile El ne dă o notă pentru a stabili dacă ne iubește mai mult, mai puțin sau deloc. Poate spui: „Dacă aș fi Dumnezeu, în unele zile chiar nu m-aș iubi!”

Atunci fii bucuros că nu ești Dumnezeu, iar noi suntem la fel de bucuroși, căci altfel cu toții am fi pierduți! Dumnezeu nu ne mântuiește prin har ca mai apoi să își cuantifice sentimentele în funcție de performanța noastră spirituală.

Biblia spune: „Dumnezeu… pentru dragostea cea mare cu care ne-a iubit, cu toate că eram morţi în greşelile noastre, ne-a adus la viaţă împreună cu Hristos prin har sunteţi mântuiţi” (Efeseni 2:4-5). Minunea harului este aceea că ești ales, că ești dorit și că Dumnezeu vrea să te pună în familia Lui.

Prin har ai devenit viu pentru Dumnezeu. Ai putere pentru a îndura, tărie pentru a sluji, motiv pentru a spera, iar moartea nu are câștig asupra ta. Dumnezeu a luat datoria și vina ta, și le-a țintuit pe cruce. El a șters datoria păcatului și te-a eliberat.

Ți-a luat povara. Te-a curățat. Astăzi, poți trăi cu sufletul ușor ca o pană – indiferent ce ai făcut ieri. Nimeni nu va putea spune vreodată: „Priviți ce am făcut eu împreună cu Domnul Isus”.

Nu, când Isus pe cruce a strigat „S-a isprăvit!” (vezi Ioan 19:30), prin acest lucru voia să spună: „Am plătit pe deplin!” în dreptul fiecărui păcat pe care îl vei comite – din leagăn până în mormânt. Aceasta este minunea harului!

Citește și Richard Wurmbrand: De ce să ai credință? (Dintr-o meditație biblică nepublicată a pastorului)

Întrebare: Care e deosebirea între îndurare și har?

Răspuns: Îndurarea și harul sunt adesea confundate. Cu toate că au înțelesuri similare, harul și îndurarea nu sunt același lucru. Ca să sumarizăm deosebirea: îndurarea înseamnă că Dumnezeu nu ne pedepsește după cum merităm pentru păcatele noastre și harul înseamnă că Dumnezeu ne binecuvântează în ciuda faptului că nu merităm acest lucru. Îndurarea înseamnă scăpare de judecată. Harul înseamnă să oferi bunătate celor care nu sunt vrednici de ea.

Potrivit Cuvântului lui Dumnezeu, cu toții am păcătuit (Eclesiastul 7.20, Romani 3.23, 1 Ioan 1.8). Ca rezultat al acelui păcat, cu toții merităm moartea (Romani 6.23) și judecata veșnică în iazul de foc (Apocalipsa 20.12-15).

Având în vedere aceste lucruri, fiecare zi pe care o trăim este un act al îndurării lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu ne-ar da ceea ce merităm, cu toții am fi, chiar acum, condamnați pentru veșnicie. În Psalmul 51.1-2, David strigă: „Ai milă de mine, Dumnezeule, în bunătatea Ta!

După îndurarea Ta cea mare, șterge fărădelegile mele! Spală-mă cu desăvârșire de nelegiuirea mea și curăță-mă de păcatul meu!” Să-I cerem îndurare lui Dumnezeu înseamnă să-I cerem să oprească judecata pe care o merităm și, în schimb, să ne ne acorde iertarea pe care nu am dobândit-o sub nicio formă.

Nu merităm nimic din partea lui Dumnezeu. Dumnezeu nu ne datorează nimic. Orice lucru bun pe care îl experimentăm este un rezultat al harului lui Dumnezeu (Efeseni 2.5). Harul este pur și simplu o favoare nemeritată. Dumnezeu ne dă lucruri bune pe care nu le merităm sau pe care nu le-am putea dobândi niciodată. (Romani 3.24)

Odată scăpați de judecată prin îndurarea lui Dumnezeu, harul este orice lucru pe care îl primim dincolo de această îndurare (Romani 3.24). Harul comun se referă la harul suveran pe care Dumnezeu îl acordă tuturor oamenilor, indiferent de starea lor spirituală înaintea Lui, în timp ce harul mântuitor este acea dispensație a harului în care Dumnezeu le acordă în mod suveran asistență divină nemeritată celor aleși ai Lui, pentru a fi regenerați și sfințiți.

Îndurarea și harul sunt ilustrate cel mai bine în mântuirea care este oferită prin Domnul Isus. Noi merităm judecata, dar dacă Îl primim pe Isus Cristos ca Mântuitor, primim îndurare de la Dumnezeu și suntem scăpați de judecată. În schimbul judecății, primim prin har mântuire, iertare de păcat, viață din belșug (Ioan 10.10) și o veșnicie în cer, cel mai minunat loc care poate fi imaginat (Apocalipsa 21-22).

Datorită îndurării și harului lui Dumnezeu, ca răspuns ar trebui să cădem în genunchi în închinare și mulțumire. Evrei 4.16 spune: „Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului ca să căpătăm îndurare și să găsim har, pentru ca să fim ajutați la vreme de nevoie.”

Citește MĂRTURIE: Cum a renunțat la ATEISM și L-a ales pe Hristos, o reputata cercetatoare, Astronom Si Fizician

Sursa: Fundatia Seer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Cuvântul lui Dumnezeu pentru Astăzi -SMEREȘTE-TE!

„Am ridicat ochii spre cer, şi mi-a venit iarăşi mintea la loc” (Daniel 4:34) Dumnezeu ...