Cum sancționează legea agresiunea în limbaj sau cea fizică

„Este prea multă violență: atât în limbaj, cât și fizică.

Trebuie să știți că legea nu permite injuriile (seria cu mame, organe, sfinți, cruci), insultele („prostule””, „tâmpitule!” etc), calomniile („ai furat”, „ești corupt” etc). Cel astfel agresat oral sau în scris poate face în termen de trei ani o plângere la instanța civilă pentru a cere despăgubiri bănești sau scuze publice pentru atingerea adusă demnității. Pot fi folosite ca probe: interogatoriul agresorului, declarațiile martorilor, Print Screen-urile de la dialogul de pe Facebook, înregistrările făcute cu telefonul mobil (inclusiv la școală).

Procesul este civil și se poartă între reclamant și pârât direct în fața judecătorului. Dacă reclamantul are dreptate, instanța va obliga agresorul să plătească o sumă de bani sau să își ceară scuze reclamantului. Când agresorul e minor, părinții vor plăti daunele.

De asemenea, legea nu permite agresarea fizică a cuiva: de la simpla piedică sau îmbrâncire a cuiva până la producerea unor vânătăi, julituri, leziuni, fracturi. Victima poate face plângere la poliție/parchet în termen de trei luni de la data agresiunii prin care să ceară condamnarea celui vinovat și obligarea lui la plata unor despăgubiri bănești pentru suferința fizică sau cheltuielile pentru vindecare. Pot fi folosite ca probe: declarația victimei și a autorului, declarațiile martorilor, înregistrări audio-video, certificat medico-legal.

Dacă victima are dreptate, procurorul va trimite cazul la instanța de judecată. Procesul este penal și se poartă între procuror și victimă pe de o parte, și agresor pe de altă parte. La sfârșit, dacă agresorul este găsit vinovat, el va fi condamnat penal și va fi obligat să plătească o suma de bani victimei. Dacă agresorul e minor sub 14 ani el nu răspunde penal, astfel că numai părinții lui pot răspunde cu bani, dar într-un proces civil asemănător cu cel descris mai sus.

Dacă e minor 14-18 ani, atunci procesul penal se poate desfășura față de el ca și față de un adult, doar că sancțiunile sunt altele: nu este condamnat penal la închisoare/amendă penală ca un adult, ci i se aplică o măsură educativă, de la închiderea în casă până la închiderea într-un centru pentru minori.” Declara dnu Judecator Cristi Danilet pe pagina sa de facebook.

Acum fie vorba între noi, ca oameni, la ce te ajută să jignești, țipi, faci ca „trenul in gară” dacă nu te întelege cineva sau nu vrea înțeleagă, sau poate că are un alt punct de vedere. Un studiu arată că în momentul cănd iți „ieși din pepeni” mai pe românește, imunitatea îti scade dramatic pentru câteva ore. Mai bine ai zâmbi, sau ai ignora pănă îți trec nervii. Nu lua decezi când ești supărat! Ș apoi, poftim, mai dai și de belea. Consecințele vor apărea!

Nu uitați, pentru sănătatea dvs, iubiți adevărul, trăiți adevărul și spuneti adevărul cu bunătate. 😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Pastorul american Jeremiah Stepeek s-a mascat intr-un cersetor murdar si s-a dus la serviciul divin ...