Consumul de zahar si cancerul – mit sau realitate?

Desigur ca aceasta teorie nu este noua, ea avand o vechime de peste 5 decenii. Cu toate acestea studii clinice serioase, credibile, asupra acestui subiect au fost foarte putine si aplicate doar in ultimii ani. Legatura dintre aportul de zahar si diabet, afectiunile cardiovasculare sau suferinte mentale este la ora actuala de netagaduit.

Dar legatura dintre aportul de zahar si cancer ramane controversata. Intuitiv si simplist desigur, in conditiile unui cancer diagnosticat, ideea de a scadea aportul de zahar are o logica elementara in scaderea aportului energetic si nutritional, inclusiv la nivelul celulelor tumorale, considerate cu un turnover superior celulelor normale. Si totusi, biologia organismului uman este foarte complexa si nu poate fi redusa la o simpla ecuatie matematica de legatura directa intre aportul de glucoza si cresterea celulelor tumorale,ne informeaza  Doc.ro.

Zaharurile se intalnesc sub mai multe forme, fie ca molecule singulare asa cum e glucoza sau fructoza, fie sub forma unor combinatii complexe, asa cum sunt carbohidratii, principala sursa de energie a organismului. Cea mai cunoscuta varianta de zahar este zaharul de masa, care se dizolva in apa si care confera gustul dulce binecunoscut.

Acesta mai este cunoscut si sub denumirea de sucroza si este alcatuit din cristale de glucoza si fructoza. Zaharul de masa este rafinat, ceea ce inseamna procesare si extractia sucrozei din sursa naturala. Cu cat lanturile de glucoza sunt mai lungi cu atat sunt mai greu dizolvabile in apa. Aceste lanturi se numesc polizaharide si se gasesc din belsug in mai multe alimente precum orez, paine, paste sau in vegetale de genul cartofilor, etc.

Glucidele, in diverse forme, se regasesc in foarte multe dintre alimentele ingerate si reprezinta o sursa energetica imediata. Practic nu exista celula in organism care sa nu fie dependenta, pentru o functionare optimala, de aportul de glucoza, care reprezinta combustibilul esential. Ingestia de alimente sau bauturi inalt bogate in glucoza, duce la o crestere rapida a nivelului glicemiei, glucoza fiind transferata diverselor celule si implicit tesuturi pentru consum ca si sursa energetica imediata.

Ingerarea de alimente bogate in amidon asa cum este cazul pastelor, a cerealelor, etc prin actiunea enzimelor din secretiile salivare ca si prin actiunea sucurilor digestive, conduce la transformarea acestuia in glucoza. . In anumite conditii in care aportul de carbohidrati prin dieta este limitat, se produce o conversie la nivelul anumitor tesuturi a grasimilor sau proteinelor in glucoza, mentinandu-se un nivel constant de glucoza necesar ca sursa de energie imediata.

Celulele canceroase cresc anarhic si in general cresc si se multiplica rapid, proces inalt consumator energetic, ceea ce inseamna necesar crescut de glucoza. De asemenea, pentru a se multiplica, aceste celule necesita si alti nutrienti de tipul grasimilor sau aminoacizilor. Foarte probabil ca de la acest aspect legat de turnover-ul crescut al celulelor tumorale si implicit necesarul energetic semnificativ crescut al acestor celule pentru crestere si diviziune a plecat mitul potrivit caruia zaharul este combustibil pentru celulele canceroase.

In realitate lucrurile nu sunt atat de simple. Ar fi foarte simplu ca, reducand sau stopand aportul de glucoza sa stopam cresterea si multiplicarea celulelor tumorale. Dar glucoza nu este un combustibil exclusiv pentru celulele tumorale. Toate celulele normale necesita glucoza ca sursa energetica si desigur ca nu exista vreo cale biologica prin care sa „convingem” organismul sa folosesca acelasi combustibil doar pentru dezvoltarea celulelor normale si sa blocam folosirea glucozei de catre celulele canceroase.

Din pacate, nu este nici o evidenta potrivit careia o dieta fara zahar scade riscul de a dezvolta un cancer sau sporeste sansele de supravietuire in cazul unui pacient diagnosticat cu cancer. In plus, dietele extrem de restrictive, cu aport foarte limitat de carbohidrati pot fi chiar detrimentale, prin privarea pacientului de resurse vitale energetice. Pacientii oncologici supusi diverselor tratamente specifice agresive pot suferi o serie intreaga de efecte secundare, printre care si scaderea ponderala care poate fi semnificativa si care pun organismul o data in plus, intr-o stare de stres. Intr-o asemenea situatie, o dieta inalt restrictiva nu numai ca ar afecta refacerea acestor pacienti in timp util dar ar putea pune viata acestora in pericol.

Cercetarile actuale s-au axat pe intelegerea mecanismelor anormale prin care celulele neoplazice consuma energie si cum se poate face o departajare intre aportul caloric la nivelul celulelor canceroase comparativ cu celulele normale. Se pare ca placa turnanta a diferentei sintezei de energie este reprezentata de mitocondrie, o adevarata „baterie” energetica. In timp ce celulele normale urmeaza o cale biochimica specifica ce foloseste mitocondria ca si sursa energetica, celulele canceroase au capacitatea de a scurtcircuita aceasta cale si de a crea cai suplimentare care sa puna mai rapid la dispozitie resurse energetice necesare proliferarii.

Aceasta diferenta de activitate intre celulele normale si cele patologice poate deschide calea identificarii de molecule care sa blocheze procesele de sinteza energetica independente de mitocondrie, si deci care sa actioneze exclusiv asupra celulelor maligne.

Si totusi.. daca zaharul nu determina aparitia cancerului de ce se mentin ingrijorarile legate de acest aspect?

Stoparea aportului de zahar nu are nici un rol in terapia cancerului dupa cum nici aportul de zahar nu determina direct aparitia cancerului. Cu toate acestea, din punctul de vedere al medicului practician, sustin reducerea semnificativa a aportului de glucide si mai ales a zaharului rafinat. Explicatia deriva din legatura indirecta intre aportul de zahar si cancer.

Aportul semnificativ de zahar induce in timp crestere ponderala si sinteza crescuta de insulina respectiv IGF(Factor de crestere insulinic), factor de crestere tumoral dovedit. Studiile stiintifice au aratat fara tagada, cresterea semnificativa a riscului de cancer la pacientii supraponderali sau obezi, cel putin 13 tipuri de cancer fiind asociate acestui status( cancer esofagian, mamar, ficat, stomac, vezicula biliara, pancreas, renal, tiroida, colon, ovar, etc. De asemenea, studii recente au aratat o crestere a incidentei cancerului la pacientii diabetici.

Prin prisma acestor lucruri, probabil ca atitudinea preventiva concreta ar trebui sa se axeze mai degraba catre prevenirea obezitatii, unul dintre cei mai importanti factori care pot fi preveniti, alaturi de fumat, decat reducerea aportului de zahar, etc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Pasta recomandata de un medic rus pentru revitalizarea organismului

Sistemul imunitar trebuie intarit pe orice cale, iar reteta oferita de dr. Nikolai Amosov exact ...