Billy Graham a fost in România

A plecat în veșnicie la vârsta de 99 de ani, cel mai cunoscut evanghelist al vremurilor din urmă.

Billy Graham a trăit o viață dedicată și concentrată pe evanghelizarea în masă, atât în aer liber (stadioane, platouri amenajate) cât și în săli imense, mai puțin în biserici.

De timpuriu, misiunea a fost lansată mediatic prin radio și televiziune. În afară de revista asociației, Billy Graham a publicat 29 de cărți de largă circulație.

După ce i s-au permis vizite și servicii de evanghelizare în Yugoslavia în 1967 și Ungaria în 1977, Billy Graham a venit în România în 1985.

Am fost în incinta Bisericii Filadelfia din București cu ocazia acelei vizite istorice. A fost impresionant!

Deși bine capitonată de sistemul comunist, cruciada a avut un impact major asupra psihicului social care până atunci fusese familiarizat cu mase uriașe de oameni doar la paradele și adunările populare aservite dictaturii.

Nu cred că este cazul să abordăm în amănunt anumite controverse legate de activitatea Evanghelistului Secolului 20. Ele nu au nicio legătură cu caracterul lui impecabil, viața morală ireproșabilă și etica rigidă a asociației misionare pe care a condus-o.

Un pic prea aproape de unii președinți care au încercat să se folosească de prestigiul său înalt (Nixon, Clinton și… chiar Obama care l-a vizitat acum câțiva ani), câteva declarații interpretabile cu privire la exclusivitatea mântuirii prin Cristos (la presiunile ecumenice ale lui Robert Schuller)…

E adevărat, preferințele mele au fost mereu cu alți predicatori mai profunzi și poate mai direcți!

Oricum, pe un postament nefisurat, un adevărat gigant al creștinismului tradițional, Billy Graham a deschis și a închis porțile acestui fenomen al secolului 20.

Bineînțeles, acest gen de evanghelizare este modul favorit al Domnului și a fost folosit de mulți alții. Dar prin Billy Graham și începând cu 1948 a intrat în istorie cu nivelul de participare de ordinul sutelor de milioane.

Am intrat într-o perioadă ciudată, interesantă, în care metodele și mediul evanghelizării este regândit deoarece lumea s-a schimbat.

Billy Graham a atacat cu succes o lume care nu mai intra în biserici, acum avem de-a face cu o lume care nu mai iese din cușca tabletelor și celularelor.

Este totuși un moment potrivit să acordăm respect și admirație unui om care a marcat creștinismul și lumea timp de mai bine de 50 de ani!

Până în ultimii ani ai vieţii sale, Billy Graham a fost în topul celor mai influenţi oameni ai planetei, în secolul XX. Începând din anii ’50 Billy Graham a apărut în mod constant pe lista celor mai admiraţi oameni din lume întocmită de organizaţia Gallup. Spre exemplu, în 2008 Billy Graham ocupa locul patru în sondajul realizat în S.U.A. de Gallup, după Barack Obama, George W. Bush şi John McCain.

În 2012, Billy Graham era tot pe locul patru, după Barack Obama, Nelson Mandela şi Mitt Romney. Într-un sondaj realizat în 2016 de institutul Gallup, care a realizat un top al celor mai admiraţi bărbaţi de către cetăţenii americani, Barack Obama a ieşit pe primul loc, iar Billy Graham s-a aflat pentru al 60-lea an în top 10, performanţă despre care AFP arată că nu a mai fost egalată de nimeni.

NBC News scrie despre Graham că a predicat în faţa a aproximativ 200 de milioane de oameni din 185 de ţări din întreaga lume. Cu un mesaj concentrat pe credinţa în Christos, evanghelistul a contribuit la convertiri masive cu ocazia campaniilor de evanghelizare organizate peste tot în lume.

Graham a fost, însă, şi un obişnuit al Casei Albe sub mandatul a 10 preşedinţi americani. Pastorul Ionel Tuţac, care a contribuit la aducerea în România a fiului lui Billy Graham, Franklin, dar şi a nepotului Will, a declarat că în albumele de fotografii ale lui Billy Graham sunt poze în care acesta apare cu preşedinţi americani la pescuit, la cafea sau în alte momente de relaxare.

„Când a candidat Ronald Reagan a stat de vorbă cu Billy Graham, care l-a întrebat dacă îi este frică de contracandidaţi: «Mi-e frică doar dacă vei candida tu», i-a spus Reagan”, arată pastorul Ionel Tuţac. În 2010, Barack Obama l-a vizitat pe Billy Graham la reşedinţa sa, fiind cel de-al 12 preşedinte al Americii cu care evanghelistul se întâlneşte. Obama a fost, însă, primul care l-a vizitat pe Graham la reşedinţa sa.

În 1984, Billy Graham a vizitat România, iar potrivit site-ului roevanghelica.wordpress.com, Graham este cea mai importantă personalitate a lumii protestante care a vizitat România în secolul XX şi căreia, în pofida faptului că România era condusă atunci de un guvern ateu, i s-a permis să susţină predici în zece lăcaşuri de cult: Mănăstirea Vorona din judeţul Botoşani, Catedrala Reformată din Cluj, Catedrala Romano-catolică din Cluj,

Biserica Baptistă nr. 2 (actualmente Emanuel) din Oradea, Biserica Baptistă Speranţa din Arad, Catedrala Ortodoxă din Timişoara, Catedrala Ortodoxă din Sibiu, Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din Bucureşti, Templul Coral Evreiesc din Bucureşti, Biserica Penticostală Filadelfia din Bucureşti. Potrivit sursei amintite, la predicile lui Billy Graham din România au asistat aproximativ 150.000 de oameni.

A impresionat prin simplitate, modestie, integritate. Reputaţia pe care a dobândit-o nu i-a creat sentimentul de superioritate în relaţia cu semenii.

A ştiut să-şi păstreze calmul în situaţii dificile, a ştiut să îi iubească pe cei care l-au criticat sau invidiat, a ştiut să rămână smerit, în ciuda onorurilor pământeşti pe care le-a primit. A fost sfătuitorul preşedinţilor americani, omul dialogului cu reprezentanţii altor culte, mentorul multor pastori şi evanghelişti, prietenul celor care căutau pacea şi iertarea din partea lui Dumnezeu.

A fost un tată şi un bunic demn de urmat, lucrarea lui fiind continuată de fiul său, Franklin şi de nepotul său, Will. România pierde un adevărat prieten, dar familia Graham continuă să ducă mai departe vestea bună a salvării!

Port o vie recunoştiinţă în sufletul meu lui Dumnezeu pentru că mi-a dat ocazia să întâlnesc familia Graham şi sä colaborez cu Asociaţia Billy Graham în domeniul evanghelistic şi caritabil!”, a fost mesajul pastorului Ionel Tuţac la moartea lui Billy Graham.

Citeste și Printul Kuweitului Abdullah Al Sabah decide să se închine celui mai mare Print al Pacii, lui ISUS HRISTOS: Daca voi fi omorat sa stiti de ce, dar macar il voi cunoaste pe ISUS CRISTOS

Sursa: Popas pentru suflet via Adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

x

Check Also

Un pastor sa deghizat in cerșetor iata reactia AȘA zisilor crestini

Pastorul american Jeremiah Stepeek s-a mascat intr-un cersetor murdar si s-a dus la serviciul divin ...