Acest ieşean de 100 de ani are organele vitale total diferite față de alți oameni. Ce au descoperit medicii

Petru Moraru din Iași a împlinit 100 de ani, iar autoritățile locale au dorit să-l sărbătorească. Bătrânul a primit un tort aniversar, o diplomă și o sticlă de șampanie.

“Noi stiam ca avem in comunitate localnici cu varste inaintate si ne bucuram ca am putut sa fim alaturi de domnul Moraru in acest moment important din viata sa. Am aflat mai multe despre viata traita de cel mai batran localnic din comuna noastra”, a declarat Constantin Zamisnicu, primarul comunei Probota, informează bzi.ro.

Suferă de o afecțiune genetică rară
Povestea de viață a lui Petru Moraru este impresionantă. A luptat pe front, nevasta i-a murit la 87 de ani, are 20 de nepoți și 13 strănepoți. Petru Moraru nu a știut, întreaga viața, că suferă de o afecțiune genetică rară, astfel încât are inima în partea… dreaptă. Fiind cu oile, într-o zi s-a înțepat cu un cuțit în partea stângă a pieptului și a crezut că va muri. Numai că, ajuns la doctor, a aflat că inima sa este situată în partea dreaptă, nu în partea stângă.

Este vorba despre ”situs inversus totalis”, iar persoanele care suferă de această afecțiune rară pot trăi, totuși, până la vârste înaintate. Așa cum este și cazul lui Petru Moraru, bătrânul de 100 de ani care spune că ar putea să facă un roman din toate întâmplările prin care a trecut de-a lungul vieții.

Care sunt secretele longevitatii sale?
Ieseanul a fost toata viata cioban la oi. Din copilarie si pana la batranete, cat a mai avut putere, a mers cu oile la pascut. Nu a fugit de munca si a facut ceea ce a iubit: sa cutreiere dealurile cu oitele lui. De dimineata, cand era soarele pe cer, si pana seara, la asfintit, ciobanul a muncit. “Mereu mi-a placut sa stau cu oitele. Am fost cu ele, la greu si la bine, 60 de ani. Dupa ce m-am operat la inima, nu m-am mai dus, dar mi-a fost dor sa mai merg”, spune cu mahnire batranul Petru Moraru. A mancat sanatos toata viata, a respirat aer curat, nu s-a certat cu nimeni si mereu a cautat un echilibru in viata, fiind multumit cu ceea ce are. Singurul viciu pe care l-a avut a fost fumatul. “Am fumat 60 de ani. Dar m-am lasat acu’ cativa ani”, spune batranul. Fiul sau, in varsta de 67 de ani, a avut acelasi stil de viata ca tatal sau.

“In fiecare zi ma trezesc la 4 dimineata. Am muncit oriunde am gasit de munca. Nu sunt ca tinerii de azi, care nu vor sa munceasca. Eu il respect mult pe tata, pentru ca m-a invatat tot ce stiu si mereu l-am admirat pentru ca nu a cerut de la nimeni, ci a muncit”, spune Petrica Moraru.

Vecinii au numai cuvinte de lauda la adresa batranului. “Eu locuiesc aici dintotdeauna. Prin fata portii domnului Moraru trec macar de doua ori pe zi si de fiecare data stam de vorba cand ne intalnim. Este un om pe care il respect si il admir. Nu l-am vazut vreodata sa se certe cu cineva, este linistit. Si la varsta aceasta mai poti discuta cu el, pentru ca este lucid si coerent. Acum un an l-am surprins in gradina si am vazut ca se descurca fara ajutor, chiar daca are aceasta varsta. Pe strada noastra sunt multe persoane care se apropie de 100 de ani”, sustine Mihai Paslaru.